Det er ingen hemmelighet at Norge er et vinterland, og det stiller noen krav når du skal bygge utendørs. Den største utfordringen knytter seg til problemene som kan oppstå når vann i bakken fryser. Da økes volumet på vannet med omtrent ti prosent, og denne økningen i volum får ofte konsekvenser i form av at terrenget løfter seg litt. Dette kalles for telehiv, og er gjerne det som har skjedd når du merker at enkelte veier er litt ekstra humpete når du er ute og kjører om våren.
Tar du ikke de riktige forholdsreglene når du bygger terrasse, kan akkurat det samme skje der. Det er særlig utfordrende dersom du bygger en terrasse som festes til huset. Dersom telen løfter terrassen vil den nemlig ha begrensede muligheter til å bevege seg fritt og du kan risikere at både terrassen og huset tar skade.
Nøkkelen ligger i korrekt fundamentering
For å unngå at telen skaper problemer og lager skader, må du gjøre tiltak for å telesikre. Dette handler om å forhindre at det står vann rundt fundamentene. Finnes det ikke vann rundt fundamentene, er det heller ingenting som kan fryse, utvide seg og lage skader.
Fundamenterer du på fjell eller i godt drenerte masser som pukk, der du er sikker på at alt vann renner bort og ikke blir stående, trenger du ikke å foreta deg noe spesielt med tanke på telesikring. Dette er nemlig eksempler på det som kalles for telefrie masser.
Er du derimot usikker på hvilke masser du forholder deg til, eller du vet at du skal fundamentere i telefarlige masser, må du gjøre et stykke forarbeid før du setter i gang med fundamenteringen. Det er to måter du kan løse utfordringen på:
- Markisolering
- Grave til frostfri dybde
Markisolering er det enkleste
Den enkleste måten å telesikre fundamentene på, er som regel å markisolere. Det vil si at du bruker en markisoleringsplate for å isolere under fundamentene slik at vann ikke kan fryse. Fremgangsmåten er som følger:
- Grav ut et hull med omtrent 50 - 60 cm dybde.
- Fyll på med 10 cm pukk i bunnen.
- Legg markisoleringsplaten på pukken – den skal stikke én meter ut fra fundamentet i alle retninger.
- Plasser fundamentene på platen
- Bruk pukk til å fyll tilbake rundt fundamentene – dette gir både stabilitet rundt fundamentene og sørger for å drenere bort vann
Metoden er lik uavhengig av om du bruker ferdigstøpte fundamenter, murblokker, støperør eller andre typer fundamenter.
Som nevnt, er det også mulig å grave til frostfri dybde. Avhengig av hvor du bor, kan denne fremgangsmåten imidlertid by på mye arbeid. I noen deler av landet må du grave svært dypt for å nå frostfri dybde, mens det er vesentlig kortere ned andre steder. Det er dessuten ikke så lett å vite hva frostfri dybde er da det kan være lokale forskjeller. Disse forholdene er hovedgrunnen til at markisolering ofte er en enklere og mer forutsigbar løsning.